Obala 46, 51511 Malinska, Hrvatska
Upute za iznajmljivače

Nefinancijske obveze iznajmljivača

Kao što smo već prije naveli za propisno iznajmljivanje smještaja potrebno je osigurati Rješenje nadležnog Ureda.

Sve zahtjeve:

podnosi se nadležnom:

Upravnom odjelu za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ, Ispostava Krk,
Trg bana J. Jelačića 3
51500 Krk
Tel: +385/51 354-347, 051/354-350
E-mail: gospodarstvo.krk@pgz.hr

 

  • REKATEGORIZACIJA PRIVATNOG SMJEŠTAJA

Rekategorizacija provodi se ovisno o datumu ishodovanja Rješenja o kategorizaciji. Obveznici postupka rekategorizacije su iznajmljivači koji su rješenja ishodovali u periodu od 15.8. 1995 do 1.9.2007. godine.  Ti iznajmljivači morat će prilagoditi svoju smještajnu ponudu novim pravilnicima o razvrstavanju i minimalnim uvjetima.

  • PRIVREMENA RJEŠENJA
    Izmjenom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (NN 126/2021) rok za ishođenje trajnog rješenja produžuje se do 31. prosinca 2024. godine.

Iznajmljivači koji posjeduju privremena rješenja s rokom valjanosti do 31.12.2021. mogu nastaviti s pružanjem usluga do 31.12.2024. godine.

Ukoliko iznajmljivači ne žele nastaviti s iznajmljivanjem nakon 31.12.2021. godine dužni su podnijeti Zahtjev za ukidanje odobrenja za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i ishoditi rješenje o odjavi.

Više informacija o postupku rekategorizacije i o privremenim rješenjima možete pronaći klikom na gumb u nastavku:

Standardiziranu ploču, temeljem rješenja iznajmljivač može naručiti izravno od proizvođača te snosi troškove izrade i dostave naručene ploče. Izgled ploče strogo je određen, a ploča mora biti vidno istaknuta na glavnom ulazu u objekt.

Proizvođaču je potrebno poslati:

  • Kopiju rješenja
  • Točnu adresu na koju treba isporučiti ploču te
  • Kopiju uplatnice.

Proizvođači koji imaju suglasnost Ministarstva:

  • Kordun – marketing d.o.o. (Matka Laginje 10, 47000 Karlovac; tel: 047 645 561 ; e-mail: prodaja-lav@kordun.hr)
  • Jaguar d.o.o. (Hrvojeva 6, 21000 Split; tel: 021 343 888 ; e-mail: jaguarst6@gmail.com) za ploče: 1. Hotel; 2. Depandansa hotela; 3. Integralni hotel – Udruženi; 4. Difuzni hotel; 5. Soba u domaćinstvu; 6. Apartman u domaćinstvu; 7. Studio apartman u domaćinstvu; 8. Kuća za odmor u domaćinstvu; 9. Kamp u domaćinstvu; 10. Kamp (Republika Hrvatska Ministarstvo turizma); 11. Sobe (Republika Hrvatska Ministarstvo turizma) 12. Turističko naselje; 13. Pansion komfor; 14. Apartman (Republika Hrvatska Ministarstvo turizma); 15. Studio apartman (Republika Hrvatska Ministarstvo turizma); 16. Kamp odmorište (Republika Hrvatska Ministarstvo turizma); 17. Kuća za odmor (Republika Hrvatska Ministarstvo turizma); 18. Spa; 19. Kamp naselje; 20. Kampiralište; 21. Turistički apartmani; 22. Bike; 23. Congress; 24. Meetings
  • Binar d.o.o. (Livanjska 12, 21000 Split; tel: 021 344 442 ; e-mail: binar@st.htnet.hrza ploče: 1. Apartman u domaćinstvu; 2. Studio apartman u domaćinstvu; 3. Sobe u domaćinstvu; 4. Kuća za odmor u domaćinstvu; 5. Apartman (Republika Hrvatska Ministarstvo turizma); 6. Studio apartman (Republika Hrvatska Ministarstvo turizma)
  • Robi, obrt za usluge reklamiranja i pranje automobila, vl. Vesela Mikić (Put Nina 129a, 23000 Zadar; tel: 023 220 655 ; e-mail: reklame.mikic@gmail.com za ploče: 1. Apartman u domaćinstvu; 2. Soba u domaćinstvu; 3. Kamp u domaćinstvu;  4. Sobe (Republika Hrvatska Ministarstvo turizma); 5. Kuća za odmor (Republika Hrvatska Ministarstvo turizma);  6. Apartman (Republika Hrvatska Ministarstvo turizma); 7. Studio apartman (Republika Hrvatska Ministarstvo turizma)
  • Negras d.o.o. (Županićeva 6, 52440 Poreč; tel: 052/431-046; 091/1904 965; 091/5230 380; e-mail: info.negras@gmail.com): za ploče za smještajne objekte u domaćinstvu: 1. Apartman, 2. Studio apartman, 3. Soba 4. Kuća za odmor; za ploče za ostale ugostiteljske objekte za smještaj: 1. Apartman, 2. Studio apartman, 3. Kuća za odmor
  • Tramax d.o.o. (Mažuranićevo šetalište 26, 21000 Split; tel: 021/548-808; e-mail: info@tramax.hr): za ploče za smještajne objekte u domaćinstvu: 1. Sobe, 2. Apartman, 3. Studio apartman, 4. Kuća za odmor
  • Skripta tisak d.o.o. (F. Kuhača 12, 31000 Osijek; tel: 031/203-900, fax: 031/215-960; e-mail: tisak@skripta.hr) za ploče – za objekte u kojima se pružaju usluge u domaćinstvu: 1. Apartman
  • Condor B&B d.o.o. (Križine 8, 21000 Split; tel: 021/460-143, e-mail: condor.split@gmail.com) za ploče – za objekte u kojima se pružaju usluge u domaćinstvu: 1. Apartman, 2. Studio apartman, 3. Sobe, 4. Kuća za odmor

Za otvaranje sustava eVisitor potrebno je ispuniti obrasce u nastavku:

* Iznajmljivači sa stalnim prebivalištem izvan Općine Malinska-Dubašnica moraju priložiti i vlasnički list.

 

Popunjene obrasce i popratnu papirologiju potrebno je donijeti u Ured TZ-a ili poslati putem e-maila na: info@visitmalinska.com.

 

PRIJAVA I ODJAVA TURISTA U SUSTAV EvISITOR

Iznajmljivači su obvezni goste prijaviti u sustav eVisitor u roku od 24 sata od dolaska te goste odjaviti (ako nemaju podešenu automatsku odjavu) na dan odlaska.

 

NOVOSTI U 2024. GODINI

Ministarstvo turizma i sporta razvilo je mobilnu aplikaciju eVisitor kao dio projekta Hrvatski Digitalni Turizam. Aplikacija je besplatna i dostupna svim obveznicima prijave i odjave turista. Njezin je cilj olakšati izvršavanje zakonskih obveza vezanih za turističku pristojbu.

Aplikacija omogućuje prijavu i odjavu gostiju smještenih u turističkim objektima, kao i uvid u obračun i kontrolu naplate turističke pristojbe.

KNJIGA GOSTIJU = POPIS TURISTA (EvISITOR)

Popis gostiju nalazi se u sustavu eVisitor.
(Po uspostavi eVisitora – informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista u Republici Hrvatskoj od strane Hrvatske turističke zajednice, knjigom gostiju smatra se i Popis turista koji se vodi za pojedinu pravnu ili fizičku osobu koja pruža usluge smještaja u ugostiteljskom objektu.)

Iznajmljivači su dužni prikupljati osobne podatke o osobama koje borave u objektu (gostima) u određenom opsegu, a u svrhu ispunjavanja svojih zakonskih obveza i evidencije gostiju u sustavu eVisitor.  Važno je napomenuti da se podaci ne smiju kopirati niti dijeliti s trećim osobama.

Za sve one koji žele gostima pružiti relevantne informacije o svrsi prikupljanja i obrade njihovih osobnih podataka, mogu u nastavku preuzeti GDPR obavijesti na 8 jezika.

Iznajmljivači svoje cijene kreiraju samostalno, pritom se preporuča usporedbu cijena s konkurentnim objektima u okolicu. Struktura cijene smještaja mora uključivati fiknse troškove, turističku pristojbu, posredničku naknadu (postotak provizije posredničkoj agenciji) i zaradu.

Cijene na računu koji se izdaje gostu moraju uvijek odgovarati cijenama iz službenog cjenika, koji mora biti istaknut na vidljivom mjestu u svakoj smještajnoj jedinici. Cijene moraju biti izražene u kunama, ali smije biti navedena i približna protuvrijednost u stranoj valuti. Na navedenu cijenu u cjeniku mogu se obračunavati popusti. Svi popusti moraju biti navedeni i iskazani na računu, kojeg iznajmljivač ili agencija izdaju gostu. Osnovna cijena mora odgovarati cijeni navedenoj u cjeniku.

Stavke koje cjenik mora sadržavati:

  1.  Osnovni podaci iznajmljivača (naziv smještaja, ime i prezime vlasnika, adresa, OIB)
  2.  Vrsta i kategorija smještaja (po rješenju kategorizacije)
  3.  Vrsta usluge (noćenje, noćenje s doručkom, najam apartmana)
  4.  Način naplate (po noćenju, po osobi, po smještaju, tjedno…)
  5.  Termin (unijeti sve termine, sezone…)
  6.  Cijena (obavezno mora biti izražena u kunama, cijenu u eurima možete dodati za lakše razumijevanje stranim gostima)
  7.  Obavezno navesti da je turistička pristojba uključena u cijenu najma apartmana po danu (noćenju). U napomeni cjenika navesti informaciju o visini turističke pristojbe.
  8. Dodatne usluge (kućni ljubimci, čišćenje, doručak, parkiralište, klima, pomoćni krevet…)
    Napomena: najam bicikala, prijevoz, najam ležaljki, brodice i sl. ne možete navesti ako nemate potrebne dozvole za obavljanje tog posla.
  9. Datum važenja cjenika (navesti datum od kojega je cjenik važeći – pri dnu cjenika)

Cijenik se mora istaknuti u svakom smještajnom objektu. Najčešće je izložen na unutarnjoj strani vrata ili na stolu, a možete se ga staviti i u mapu u kojoj se nalazi obavijest o načinu podnošenja prigovora. Sve informacije o načinu podnošenja prigovora nalaze se u nastavku.

 

određivanje optimalne cijene u doba pandemije

Prilikom određivanja cijene usluga ponekad je teško pronaći “zlatnu sredinu” i odrediti cijenu koja će privući gosta i osigurati uspješno poslovanje.

Pandemija je ponajviše utjecala na nove troškove:

  • dezinficijensi za ruke,
  • dodatna sredstva za čišćenje i dezinfekciju
  • maske,
  • toplomjeri…

Minimalna cijena smještaja mora pokrivati sve navedene troškove, a da se pritom ostvari zarada.

Preporuča se da se cijene smještaja ne spuštaju za više od 10%. Umjesto snižavanja cijena gostima ponudite popuste za variabilni dio cijene koji možete sniziti. Zapamtite da se jednom snižena cijena teško vraća na željenu.

U istaknutu cijenu može se uključiti dodatne usluge poput prijevoza s aerodroma, besplatnog parkiranja, besplatnog boravka za kućne ljubimce, besplatno otkazivanje…

Cijene je potrebno svake godine uskladiti sa sezonom/godišnjim dobom/praznicima i sl.
Svoj objekat ne precjenjujte, već pri određivanju cijene koristite parametre kao što su lokacija, vrsta smj. jedinice, kapacitet, uređenje interijera i eksterijera te oprema u smještajnoj jedinici te druge dodatne pogodnosti.

Sukladno odredbama članka 32, stavka 4. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (NN 85/15, 121/16, 99/18, 25/19, 98/19, 32/20, 42/20, 126/21) iznajmljivač je obvezan izdati gostu čitljiv i točan račun s naznačenom vrstom, količinom i cijenom, odnosno odobrenim popustom, pruženih usluga za svaku pruženu uslugu, osim u slučaju ako račun za usluge pružene gostu izdaje turistička agencija.

Račun mora sadržavati slijedeće informacije: broj računa i nadnevak, ime (naziv), adresu i osobni identifikacijski broj pružatelja usluge (iznajmljivača) koji je ispostavio račun; ime i prezime/naziv osobe kojoj je usluga pružena​; količinu i uobičajeni trgovački naziv isporučenih dobara te vrstu i količinu obavljenih usluga (npr. 2 noćenja); ukupni iznos naknade; dodatne usluge (kućni ljubimci, čišćenje, parkiralište, klima uređaj…); odobreni popust (ukoliko postoji); potpis iznajmljivača.

Obavezno navesti slijedeće:
Napomena: oslobođeno PDV-a prema čl. 90. st. 2. Zakona o PDV-u.
Turistička pristojba je uključena u cijenu.

Račun se izdaje u 2 primjerka (jedan primjerak za gosta drugi za iznajmljivača) i nije ga potrebno fiskalizirati.

Račune je potrebno evidentirati na kraju svakog dana, neovisno o načinu naplate i neovisno o tome jesu li naplaćeni.

 

 

evidencija prometa

Za izdane račune potrebno je voditi Evidenciju prometa, kronološkim redom prema datumu izdavanja računa. Evidenciju prometa moguće je voditi pomoću knjige Evidencije o prometu, EP obrasca ili sustava eVisitor (rubrika Financije, pod rubrika Promet) prema izdanim računima, a u obrazac TZ2 unosi se ukupan promet prema navedenoj evidenciji.

Iznajmljivači su dužni gostima omogućiti da uputi prigovor na pruženu uslugu. Na vidno mjesto u objektu potrebno je istaknuti adresu elektroničke pošte na koju gost može poslati primjedbu, ili obavijest o načinu podnošenja prigovora uložiti u knjigu dobrodošlice gostiju ili mapu s obavijestima u svakoj smještajnoj jedinici. Iznajmljivač mora odgovoriti na Prigovor gosta u roku od 15 dana.

Obavjest_o_načinu_podnošenja_prigovora_potrošaća_HR, DE, EN, IT

Kućni red predstavlja niz pravila kojih se moraju pridržavati gosti tijekom boravka u smještajnim jedinicama, kako bi se osigurao mir za preostale goste, stanare i susjede. Potrebno ga je postaviti na vidljivo mjesto i goste upozoriti na navedena pravila, kako ne bi došlo do nepotrebnih neugodnih situacija.

Ogledni primjer kućnog reda možete preuzeti ovdje ili u fizičkom formatu direktno u Uredu TZ-a.

Kako bi okoliš ostao čist i uredan potrebno je otpad odložiti u za to predviđene spremnike.

Na otoku Krku se otpad razvrstava po bojama spremnika:

  • Zeleni spremnik (miješani komunalni otpad)
  • Žuti spremnik (plastika i metal)
  • Plavi spremnik (papir)
  • Smeđi spremnik (biorazgradiv otpad)
  • Crni spremnik (staklo)

Za zbrinjavanje jednokratnih pelena predviđene su zasebne vrećice roza boje, koje je moguće naručiti telefonskim putem na broj +385 (0)51/654-666. Ispunjene i zatvorene vrećice odlažu se pored zelene kante na dan odvoza miješanog komunalnog otpada.

Kalendar odvoza smeća nalazi se na poveznici u nastavku: http://www.ekootokkrk.hr/sites/default/files/dokumenti/ponikve_kalendar_odvoza_2022_web_a4.pdf

Za zbrinjavanje glomaznog i problematičnog otpada predviđen i organiziran je rad Reciklažnih dvorišta, koja rade rade tijekom cijele godine, osim na državne blagdane.

Više informacija možete pronaći ovdje: http://www.ekootokkrk.hr/reciklazna-dvorista

Sredstva za pružanje prve pomoći moraju biti osigurana na dostupnom mjestu u objektu.

Evakuacijski plan potrebno je istaknuti u svakoj smještajnoj jedinici. Evakuacijski plan mora osim izgleda prostora iz ptičje perspektive sadržavati strelice, koje označavaju smjer evakuacije.

Primjer plana evakuacije

Znak „ne smetaj“ ili sličan znak potrebno je imati u smještajnim jedinicama, jer pomoću njega gost može iznajmljivaču dati do znanja da trenutno nije dostupan i da ne želi da ga se uznemirava.

Iznajmljivači su dužni utvrditi normative namirnica, pića i napitaka za pojedino jelo, piće i napitak, ako takve usluge pruža, i pružiti usluge po utvrđenim normativima, normativ za vrijeme rada imati u objektu te na zahtjev normativ predočiti gostu.

 

zabrana posluživanja alkohola

Naljepnica kojom se zabranjuje posluživanje alkohola maloljetnicima potrebna je samo za iznajmljivače koji nude uslugu posluživanja hrane i pića.

Ispunite zakonsku obvezu testiranja vode u privatnim bazenima!

Tko je ovlašten za ispitivanje?

Odjel za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju.

Zašto je testiranje važno?

Zaštita zdravlja ljudi od kemijskog i mikrobiološkog onečišćenja.

Kako se provodi testiranje?

Uzorkovanje, laboratorijska analiza i ocjena zdravstvene ispravnosti.

Kada se provodi testiranje?
  • Vanjski bazeni: 2 puta mjesečno
  • Unutarnji bazeni: 1 puta mjesečno
Što se radi ako je uzorak neispravan?

Dodatno uzorkovanje i obavijest odgovorne osobe i sanitarne inspekcije.

Za više informacija:

  • Pravilnik o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta
  • Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti
Skraćena verzija:

Tko? Odjel za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju. Zašto? Zaštita zdravlja ljudi. Kako? Uzorkovanje, analiza, ocjena. Kada? Vanjski: 2x mjesečno, unutarnji: 1x mjesečno. Što ako je neispravno? Dodatno uzorkovanje, obavijest odgovornih. Više informacija: Pravilnik o bazenskim kupalištima, Zakon o zaraznim bolestima.